Wat doe je met overgebleven medicijnen?

Wat doe je met overgebleven medicijnen?

Iedereen heeft wel eens medicijnen over. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er meer pilletjes in een potje zitten dan je van de dokter moest slikken of doordat het tubetje zalf groter was dan nodig. Maar wat moet je doen met deze overgebleven medicijnen?

Terug naar de apotheek

Je mag de medicijnen niet zomaar door de gootsteen spoelen of in de vuilnisbak gooien. Er zitten namelijk chemische middeltjes in die niet in het milieu terecht mogen komen. Daarom moet je ze op een van de volgende manieren wegdoen:

  1. Je brengt ze terug naar de apotheek. De apotheker zorgt ervoor dat de medicijnen netjes afgevoerd worden. De geneesmiddelen mogen niet opnieuw gebruikt worden. De apotheek mag je geen geld teruggeven voor medicijnen die je inlevert, zelfs niet als je ze helemaal niet gebruikt hebt.
  2. Je brengt ze als klein chemisch afval (kca) naar de gemeente. Die is verplicht om de gebruikte medicijnen aan te nemen.

Medicijnverspilling voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je geneesmiddelen over hebt. Daar moeten zowel de apotheker als de patiënt aan meewerken. De apotheker kan bijvoorbeeld in het begin maar weinig medicijnen meegeven. De patiënt heeft dan een proefperiode. Pas als blijkt dat de medicijnen werken, krijgt hij er meer van. Op die manier hoeft er niet meteen een berg pilletjes weggegooid te worden.

Als patiënt is het belangrijk om de voorschriften goed te volgen. Je moet de medicijnen goed innemen, dus precies even veel keer als in de bijsluiter staat en ook precies in de goede hoeveelheid. Je moet ook niet eerder stoppen met het innemen van de geneesmiddelen. Op die manier zorg je er zelf voor dat je geen medicijnen overhoudt.