‘Voorkom voetproblemen bij kinderen door goede verzorging’

‘Voorkom voetproblemen bij kinderen door goede verzorging’

Kwaaltjes aan je voeten kunnen erg vervelend zijn. Het is daarom belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Je kunt hiervoor terecht bij de apotheek en de drogist. Daarnaast is het verstandig om te weten waardoor voetproblemen en kwaaltjes nou eigenlijk bestaan en hoe je ze kunt voorkomen.

Voetverzorging

voetverzorging-kinderenEen goede voetverzorging is essentieel voor het voorkomen van kwaaltjes aan je voeten. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Mocht je toch last krijgen van klachten, dan zijn de meeste hiervan vrij eenvoudig zelf te behandelen. Voor aandoeningen als voetschimmel, kalknagels, blaren, likdoorns en zweetvoeten kun je bij de drogisterij terecht voor zelfhulpmiddeltjes.

De oorzaken van voetproblemen

Het dragen van te kleine of slecht passende schoenen heeft al bij kinderen gevolgen voor later. Dat kan namelijk leiden tot voetafwijkingen. Zo kan de grote teen naar binnen groeien. Ook hamertenen, knikvoeten en huidproblemen als likdoorns en voetschimmel kunnen veroorzaakt worden door verkeerde schoenen.

Afwijkingen in de stand en vorm van een kindervoet door niet passende schoenen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals knie-, heup- en rugklachten en zelfs migraine en duizeligheid.

DrVisser-keurmerkVoetproblemen voorkomen

Voetproblemen op hogere leeftijd kunnen dus voor een groot gedeelte voorkomen worden door als kind al de juiste schoenen te dragen. Koop je kinderschoenen daarom in een schoenwinkel waar je geadviseerd kan worden en waar je geholpen wordt bij het kiezen van de juiste schoenmaat. Een mooi voorbeeld daarvan is het Dr. Visser keurmerk van Dolcis. Deze geeft aan of:

  • De schoenen de juiste pasvorm hebben voor jonge kinderen;
  • De voering van ademend materiaal is;
  • De schoenen een bovenzijde hebben van canvas of leer;
  • De zolen buigzaam zijn.

Schoenen die over deze eigenschappen bevinden kun je hier terugvinden. Zo weet je ten alle tijden dat je in de basis een goed paar schoenen voor je kinderen hebt. Daarnaast is een goede voetverzorging belangrijk om problemen te voorkomen: was dagelijks je voeten en die van je kinderen. Smeer ze in met een goede, dikke crème speciaal voor de voeten die veel gevallen verkrijgbaar is bij drogisterijen. Daarnaast is een regelmatige pedicurebehandeling goed. Daarbij worden de nagels op de juiste manier (recht!) afgeknipt. Bovendien controleert de pedicure op kalk en verwijdert hij of zij eelt.