Medicijnen recyclen?

Medicijnen recyclen?

green-recycling-iconMedicijnen die je over hebt, moet je afvoeren via het klein chemisch afval of terugbrengen naar de apotheek. De apotheker mag teruggebrachte medicijnen niet hergebruiken. Dat zorgt echter voor een berg pillen en zalfjes die verspild worden. Er worden zelfs steeds meer geneesmiddelen weggegooid, terwijl er eigenlijk niets mis mee is. Dat heeft ertoe geleid dat steeds meer apothekers willen dat in de toekomst overgebleven medicijnen opnieuw gebruikt mogen worden.

Het idee om medicijnen te mogen hergebruiken, won in 2011 de prijs voor Beste Zorgidee. Nu is er een proef begonnen met dit plan in een ziekenhuis in Nijmegen. Later worden andere ziekenhuizen aan de proef toegevoegd. Er zijn nu steeds meer apothekers die mee willen doen aan het plan.

VIDEO: Wat is uw beste Zorgidee?

Hoe werkt het?

Het werkt als volgt: de medicijnen moeten worden geseald in een speciale sealbag. Daarmee kunnen miljoenen euro’s bespaard worden. Dankzij een thermochip en de sealbag kan de apotheek zien of de medicijnen op de juiste wijze bewaard zijn. Als dat het geval is, kunnen andere patiënten ze nog gebruiken.

Het opnieuw gebruiken van medicijnen is dus een goed plan: het bespaart niet alleen veel geld, maar het is ook goed voor het milieu. Er hoeven tenslotte minder medicijnen weggegooid te worden en op die manier komen er minder chemische stoffen in de natuur terecht.

Het Beste Zorgidee 2014

Het Beste Zorgidee is een jaarlijks terugkerende wedstrijd. Dit jaar wonnen twee scholieren met hun zogenaamde ‘Mitella-T-shirt’. Als je ook een goed zorgidee hebt, kun je je tot het najaar van 2014 inschrijven voor de wedstrijd het Beste Zorgidee van 2014.